10 leuke en gratis uitjes in Amsterdam

Stel, je hebt een dag of een weekend niks te doen en je besluit samen met je vriend of vriendin naar Amsterdam te gaan. Wat kan je daar dan allemaal doen, terwijl je niet veel geld wil uitgeven? Wij besloten op pad te gaan en alvast te ontdekken wat er allemaal in onze hoofdstad is te doen! De meeste dingen kan je het hele jaar doen, enkele zijn alleen op bepaalde dagen gratis of beschikbaar.

Maakt het je niet uit om (wat) geld uit te geven? Lees dan hier een artikel over de 10 leukste uitjes in Amsterdam.

1. Maak een wandeling in een van de parken van Amsterdam

Wist je dat er een aantal hele leuke parken zijn in Amsterdam? De toegang in alle parken is gratis.

Vondelpark: Het grootste park in Amsterdam is het vondelpark, het heeft een oppervlakte van 47 hectare en bestaat al sinds 1864. Je kan bij mooi weer heerlijk langs het water zitten of gewoon op 1 van de bankjes in het park zitten. In het vondelpark heb je het Vondelparkpaviljoen, het Blauwe Theehuis en de Vondeltuin in het park zitten, hier kan je iets eten of drinken. Andere leuke parken zijn: het Oosterpark, Rembrandtpark, Westerpark en het Amstelpark.

Oosterpark: Het Oosterpark is ongeveer 12 hectare groot en bestaat ook al meer dan 100 jaar. Je hebt een grote vijver, sporttoestellen en leuke wandelpaden in het park. Eind 2021 zal het park zelfs 6 hectare groter zijn, want het wordt momenteel uitgebreid!

Rembrandtpark: Het rembrandtpark bevat enkele kunstwerken en een kinderboerderij. Het Rembrandtpark is ongeveer 45 hectare groot en staat daarmee op de tweede plek van grote parken in Amsterdam. Wandelen kan je hier dus perfect doen!

Amstelpark: Het Amstelpark zit in de buurt van Amsterdam Zuid en is 45 hectare groot. Je hebt zelfs een doolhof in dit park zitten en daarnaast nog tal van andere leuke bezienswaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan de Amsteltrein die door het park gaat. 

Tip: Maak een wandeling langs verschillende parken in Amsterdam. Je kan bijvoorbeeld makkelijk van het Vondelpark naar het Rembrandtpark, om vervolgens naar het Erasmuspark te wandelen.

2. Maak een wandeling in het Amsterdamse Bos

Het Amsterdamse Bos is drie keer groter dan het Central Park in New York en 22 keer groter dan het vondelpark! In het Amsterdamse bos kan je verschillende wandelingen maken om te genieten van de mooie natuur in dit gebied. Misschien zie je wel een van de volgende wilde dieren in het bos: een eekhoorn, bosuil, bunzing, ijsvogel, bruine kiekendief of kleine bonte specht. In het Amsterdamse bos kan je verschillende activiteiten ondernemen, denk bijvoorbeeld aan: een klimpark, biologische geitenboerderij, kanoverhuur, openluchttheater, maneges, veerponten, spa, camping, fietsverhuur en diverse horeca.

3. Bezoek de Schuttersgalerij

In het hartje van winkelend Amsterdam, tussen de Kalverstraat en de Nieuwezijds Voorburgwal, bevindt zich de schuttersgalerij. In de Schuttersgalerij kan je vijftig gigantische schilderijen uit de 17e eeuw zien. De Schuttersgalerij hoort officieel bij het Amsterdam Museum, maar is gratis te bezoeken.

4. Bezoek een markt

De Albert Cuyp markt: De Albert Cuyp markt bestaat al meer dan 100 jaar. De Albert Cuypmarkt ligt midden in het hart van de Pijp. De markt is 6 dagen per week geopend en is met 260 kramen de grootste markt van Europa! De markt staat vol met diverse kraampjes die alles aanbieden. Denk aan: groenten, fruit, aan accessoires, kleding, bloemen en prachtige stoffen.

Er zijn ook andere markten in Amsterdam: denk bijvoorbeeld aan de Noordermarkt of de Dappermarkt. Vooral de laatste is ook een bezoek waard!

5. Bezoek een gratis concert

Wist je dat je vrijwel dagelijks een concert kan bijwonen in Amsterdam? In het Nationale Opera & Ballet kan je bijvoorbeeld elke dinsdagmiddag om 12:30 genieten van een gratis concert. Je kan ook terecht bij het Conservatorium van Amsterdam, waar wekelijks op meerdere dagen concerten plaatsvinden die gratis zijn.

6. Bezoek het NDSM-werf

Het NDSM-werf is zoals de naam doet vermoeden vroeger een scheepswerf geweest. De leegstaande gebouwen op het zuidoostelijke deel van het NDSM-terrein werden na verloop van tijd gekraakt. Hieruit ontwikkelde zich een van de Amsterdamse ‘broedplaatsen’, betaalbare woon- en werkruimten voor kunstenaars, ambachtslieden en ondersteunende bedrijfjes. Tegenwoordig kan je dus heerlijk wandelen op het NDSM werf en tegelijkertijd genieten van de vele kunstwerken op het terrein.

7. Bekijk de filmcollectie van het EYE

Wist je dat je ook een gratis filmcollectie hebt van EYE Filmmuseum? Alleen al het gratis toegankelijke gebouw is een bezoek waard!

8. Bezoek het Amsterdam Light Festival

Het Amsterdam Light Festival is een jaarlijks terugkerend festival in de binnenstad van Amsterdam. In de maanden december en januari kan je genieten van prachtige lichtgevende kunstwerken. Je kan de route wandelen of op de fiets maken, daarnaast is het ook mogelijk om het via een rondvaartboot te bekijken, dat is helaas niet gratis.

 

Let’s save some money!

Wil  je op de hoogte blijven van alle bespaartips? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

  sidebar-bottom

  9. Even uitwaaien op de veerpont

  Wist je dat de veerpont van Amsterdam geheel gratis is? Hiermee kan je makkelijk van bijvoorbeeld Amsterdam Centraal naar Amsterdam Noord of het NDSM-werf. Het is een leuke ervaring als je toch al een dagje naar Amsterdam gaat.

  10. Bezoek Sail Amsterdam

  Sail Amsterdam vindt elke vijf jaar plaats in onze hoofdstad. Het is echt een unieke ervaring om alle enorme schepen te zien en alle kleine sloepjes en andere zeilboten daaromheen. Helaas is de editie van 2020 afgelast wegens corona. In 2025 zal dus de eerstvolgende editie van Sail Amsterdam plaatsvinden. Zorg dat je op tijd bent voor een goede plek, de vorige editie kwamen namelijk 1,8 miljoen mensen naar Sail Amsterdam!

  Tip: Kijk gratis films onder de sterrenhemel bij Pluk de Nacht

  Wist je dat je elk jaar een gratis film kan kijken bij Pluk de Nacht? Dit is de ideale date voor je lover! Je kan het beste even de Facebook pagina van Pluk de Nacht opzoeken om te kijken wanneer de eerstvolgende mogelijkheid is. Sommige kaarten voor films zijn wel betaald, dus controleer dat eerst even voor je wat gaat plannen.

  Deel dit artikel:

  De Spaarmakkelijk nieuwsbrief

  Wil jij als eerste nieuwe shoppingtips & kortingscodes ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!