DIY: Goedkope eikenhouten tafel met stalen poten

Ben je op zoek naar een goedkope eikenhouten tafel met stalen poten? Dan ben je hier op het juiste adres. We waren zelf op zoek naar een eikenhouten tafel en kwamen toen modellen tegen voor honderden euro’s per stuk. Dat kan natuurlijk een stuk goedkoper!

We hebben uiteindelijk onze eigen eikenhouten tafel gemaakt, in dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je dit voor elkaar krijgt. In totaal kost de tafel maar 255 euro.

Wat heb je nodig:

  1. Eikenhouten tafelblad
  2. Stalen onderstel X poten
  3. Lak voor het tafelblad
  4. Verfroller action of bouwmarkt
  5. Schroeven
  6. Een boor

Lees onderaan dit artikel waar je de producten het goedkoopste kan kopen!

Stap 1: Tafelblad

Om te beginnen zal je het tafelblad moeten kopen bij je plaatselijke bouwmarkt. In ons geval hebben we het tafelblad bij de Karwei opgehaald, zodat we zelf een mooi blad konden uitkiezen. Je kan het blad ook laten thuisbezorgen, je betaalt dan wel €29 extra voor het bezorgen. Tip: dit tafelblad is vaak in de aanbieding, wacht dus met kopen tot het in de aanbieding is! Wij hebben het gekocht voor €134,25, terwijl het normaal 179 euro kost. Zodra je het tafelblad hebt gekocht kan je naar stap 2 gaan.

Stap 2: Onderstel

Koop een stalen onderstel voor je tafelblad. Kijk hiervoor goed naar de dikte van het onderstel, het is vaak mooier om een onderstel te nemen met een bredere diameter. Het ziet er dan stoerder en steviger uit. Wij hebben de goedkoopste stalen X poten gevonden op deze website. Je kan het gemakkelijk thuis laten bezorgen en de poten zijn goedkoper en breder dan bij verschillende bouwmarkten in Nederland. De levertijd van de stalen poten is ongeveer 1 week. Heb je de poten gekocht? Ga dan naar stap 3.

Stap 3: Lak en verfroller

Koop een pot met lak om de tafel bestendig te maken tegen vlekken en vocht. Hiermee voorkom je dat er kringen op de tafel komen als je bijvoorbeeld een beker neerzet. De lak die wij hebben gekozen is Glitsa meubellak eiglans blank. Hiermee zorg je ervoor dat de tafel de natuurlijke kleur zal behouden. Je zal de tafel in totaal drie keer moeten lakken, om ervoor te zorgen dat het een waterbestendige laklaag krijgt. Het lakken hebben we gedaan met een verfroller van de action, die inclusief set rond de 2 euro kost.

Stap 4: Boren en schroeven

Je hebt ook nog schroeven nodig om het tafelblad en het onderstel aan elkaar vast te maken. Wij hebben schroeven gekocht bij de Karwei. De schroeven hebben een afmeting van 3,5 cm.

Als je alles hebt gekocht kan je aan de slag. We hebben eerst het onderstel neergezet op de plaats waar we de tafel uiteindelijk willen neerzetten, daarna hebben we het tafelblad daarop gelegd. Je kan daarna kijken of de stoelen die je bij je tafel wilt, onder de tafel passen in de opstelling die je wilt gebruiken. Zodra dat goed staat, kan je onder de tafel kruipen en met een potlood tekenen waar je de gaten gaat boren. Leg vervolgens het blad andersom en boor de gaten. Let hierbij goed op dat je niet te diep gaat met de boor! Zodra alle gaten zijn geboord, kan je het tafelblad weer omdraaien en de schroeven vastmaken. De stalen poten bevatten namelijk al voorgeboorde gaten.

Stap 5: Lakken

Nu kan je beginnen met het lakken van de tafel. Open het blik en roer het nog even goed. Giet vervolgens de lak in de bak voor de verfroller en beginnen maar! Je kan het beste de lijnen van het hout volgen, hierdoor creëer je een mooi effect en kan je goed zien waar je al bent geweest met de verfroller. Vergeet bovendien de zijkanten niet te lakken. Dit proces herhaal je in totaal drie keer. Hierna zal je de tafel zeker 24 uur moeten laten drogen. Daarna is de tafel eindelijk klaar!

Totale kosten:

Item: Prijs:
Eikenhouten tafelblad (200 x 90 cm) €134,25
Stalen onderstel X poten €99,90
Lak voor het tafelblad €14,95
Lakset Action of bouwmarkt €2,99
Schroeven €2,99
Totaal: €255,08

Datum prijzen: 31-05-2020

Deel dit artikel:

De Spaarmakkelijk nieuwsbrief

Wil jij als eerste nieuwe shoppingtips & kortingscodes ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!