Geld beleggen: tips & tricks

Geld beleggen is een brede term voor het investeren van geld in de veronderstelling dat het meer waard wordt en het geld dus uiteindelijk rendeert. Dit is een goede manier om door de jaren heen veel geld te genereren, maar het kan bij beleggen ook zo zijn dat je investering minder geld waard wordt. Indien dit het geval is, is er sprake van verlies. Om dit te voorkomen vind je in dit artikel een aantal handige tips en tricks die jij in de toekomst kunt gebruiken tijdens het beleggen.

Beleg met geld wat je niet nodig hebt

Om te beginnen is het belangrijk dat je begint met beleggen met geld wat je ook daadwerkelijk kunt missen. Hiermee loop je geen risico om alles te verliezen, dit zal erg vervelend zijn en kan zelfs zorgen voor schulden.

Daarnaast is het zo dat beleggingen jaren kunnen duren voordat ze meer geld opleveren. Dit betekent dat je het belegde geld mogelijk een aantal jaren niet kunt uitgeven aan andere dingen.

Je kan beginnen om zelf eerst geld op zij te zetten. Zo kan je maandelijks geld sparen en dan vanaf een bepaald moment instappen als de markt laag is. Je kan er ook voor kiezen om maandelijks geld te beleggen. Je kan dat al vanaf 10 euro per maand doen. Het is wel handig om meer geld per maand te beleggen, hierdoor wordt je winst uiteindelijk ook meer.

Een daling

Naast de tips, dat je moet beleggen met geld dat je kunt missen zul je er verstandig aan doen om een verlies af te wachten. In de huidige economie zal de beurs vaker stijgen dan dalen. Dit betekent dat als de waarde daalt, het later gewoon weer kan stijgen. Kortom, wees niet direct bang als de waarde daalt, want de koers kan weer omhoog gaan. Onthoud goed: je hebt pas verlies als je je verliesgevende positie sluit. Het komt vaak voor dat een aandeel in een bepaalde cyclus beweegt. Zo kan het best een paar maanden dalen, voordat een aandeel weer een fikse stijging heeft. 

Beperk je verlies

Goede investeerders zullen met een goed oog investeren in een bepaald plan of een bepaald bedrijf. Toch kan het altijd gebeuren dat er bepaalde plannen verkeerd uitpakken waardoor het bedrijf minder presteert en als gevolg hiervan minder waard wordt gaat. Het is belangrijk om de ontwikkelingen het bedrijf waar je in investeert zo veel mogelijk te monitoren, op deze manier kun jij je verlies zo veel mogelijk beperken. Op het moment dat het bedrijf failliet gaat betekent dit dat het geld op is. Op het moment dat het geld op is zullen er schuldeisers als banken en de belastingdienst voorrang hebben op een afbetaling en zul je waarschijnlijk niets meer van je investering terugzien.

Begrijp het beleggen

Op het moment dat je geld wilt beleggen in een bedrijf is het belangrijk dat je op de hoogte bent wat het bedrijf precies doet, wat de toekomstplannen zijn en waar ze zich op focussen. In veel gevallen zie je mensen geld beleggen in bedrijven waar zij niets van begrijpen. Dit is erg onverstandig, want misschien hebben ze wel het plan om het bedrijf helemaal om te gooien of iets dergelijks. Kortom, zorg ervoor dat je weet je waar je mee bezig bent. Dit kan je een hoop verliezen schelen. Er zijn tientallen goede boeken om meer te leren over het beleggen. Als je aan het studeren bent, kan je bijvoorbeeld ook een minor over beleggen volgen. Hierin wordt veel uitgelegd over het lezen van grafieken, patronen en de verschillende opties bij het beleggen. 

Handige websites

Als je geld gaat beleggen is het van belang dat je weet wat het precies inhoud. Hierom is het verstandig om je eerst goed te verdiepen in de mogelijkheden die je hebt als je geld wilt beleggen. Daarnaast kun je ook op websites kijken om andere tips te leren. Ook is er een handige site waar je koersen kunt bekijken. Zo zou je eens kunnen kijken bij Heijmans koers.

Disclaimer: De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies en moet daarom enkel worden gezien als informatief artikel. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Beleggen brengt risico’s met zich mee.

Deel dit artikel:

Schrijf je in:

Wil je geld besparen en handige tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief