Besparen op boodschappen

Je kan met een paar simpele stappen dagelijks geld besparen op al je boodschappen. In dit artikel zullen we alle bespaartips aan bod brengen.

Bekijk aanbiedingen

Dit is de belangrijkste tip! Je kunt het beste zoveel mogelijk aanbiedingen kopen. Supermarkten stunten vaak met 1+1 aanbiedingen om je naar de winkel te lokken. Soms maken ze zelfs verlies met producten, enkel zodat jij naar de winkel komt. Een goed voorbeeld zijn bierkratten. Soms worden er kratten bier aangeboden voor 8,99, terwijl de kostprijs een stuk hoger ligt.

35% producten kopen

Bijna iedereen heeft wel een Albert Heijn in de buurt zitten. Zodra een product bijna de T.H.T.-datum heeft bereikt, worden deze producten afgeprijsd met een 35% korting sticker. Dit zorgt ervoor dat jij een hoop producten kunt kopen die sterk zijn afgeprijsd. De kortingsstickers kun je vaak vinden op versproducten, zoals vlees en groenten. Wil je dus iets last-minute halen? Dan kun je vaak het beste bij de AH terecht.

Vergelijk aanbiedingen

Soms lijken aanbiedingen heel erg goedkoop. Echter kun je die producten soms zelfs nog goedkoper halen! Supermarkten concurreren namelijk sterk, hierdoor proberen ze vaak de laagste prijs te hanteren. Het is daarom slim om altijd even te kijken of een product bij de andere supermarkt niet iets goedkoper is. Je hebt daar verschillende websites voor, waaronder supermarktvergelijker.nl

Stel vooraf een lijstje op

Door vooraf een boodschappenlijst te maken zorg je ervoor dat je geen onnodige producten koopt. Het is namelijk bewezen dat mensen met een boodschappenlijst effectiever boodschappen doet. Je maakt van tevoren een overzicht welke producten je echt nodig hebt, voor bijvoorbeeld je recepten. Je kunt dan ook rustig kijken welke producten in de aanbieding zijn en waar je deze gaat kopen.

Koop niet alleen dure producten

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar let je weleens op wat je wekelijks eet? Vlees is bijvoorbeeld een ‘duur’ product. Als je pasta of spaghetti koopt kun je vaak voor 1 euro een maaltijd maken voor een aantal personen. Woon je op jezelf? Dan ben je dus heel goedkoop uit! Door te variëren met producten kun je wekelijks geld besparen! Goedkoop eten kan net zo lekker zijn, soms zelfs lekkerder!

Zoek recepten met goedkopere producten

Dit is een toevoeging op het bovenstaande punt. Veel mensen zijn namelijk niet bekent met maaltijden waar je goedkopere producten in kunt verwerken. Een handige website is de pagina budgetrecepten van de ah, recepten van het voedingscentrum of bijstandsrecepten.nl

Online boodschappen doen

Door online boodschappen te doen, stimuleer je jezelf om enkel de producten te kopen die je écht nodig hebt. De supermarkt staat namelijk vol met reclame en aandachttrekkende stellingen. Hiermee proberen fabrikanten je te verleiden hun producten te kopen. Je kunt door online te kopen ook een stuk makkelijker de prijzen vergelijken.

Koop grotere aantallen van aanbiedingen

Dit is een zeer handige tip! Je kunt extra aantallen producten kopen die lange tijd houdbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan flessen cola, diepvriespizza of potten met groente. Door producten te kopen die in de aanbieding zijn, kun je lange tijd met deze producten doen en toch voordelig eten en drinken. De meeste producten zijn namelijk 1 x in de zoveel tijd in de aanbieding. Je bent dan misschien in 1 keer wat meer geld kwijt, maar uiteindelijk bespaar je er een hoop geld mee! Een klein voorbeeld: een fles cola kost standaard 2,19, terwijl het in de aanbieding soms maar 1,19 kost. Als je elke week 2 flessen cola drinkt is het dus handig om bijvoorbeeld 12 flessen cola te kopen. Je kunt dan 6 weken vooruit en de cola is zeker weten nog goed houdbaar! Daarnaast kun je ook producten als wc-papier in de aanbieding kopen, die behouden hun kwaliteit en heb je altijd nodig.

Doe geen boodschappen als je honger hebt

Als je boodschappen doet terwijl je honger hebt, doe je minder verstandig boodschappen. Je bent dan eerder geneigd om producten te kopen waar je op dat moment zin in hebt. Dat zijn vaak niet de verstandigste producten! Je kunt het voorkomen door bijvoorbeeld niet na werk boodschappen te doen maar juist in het weekend. Daarnaast kun je natuurlijk ook eerst even wat eten en daarna pas boodschappen doen. Je zult merken dat je heel anders boodschappen doet en minder verleid wordt.

Cashback bij boodschappen doen

Wist je dat je altijd geld terug kan krijgen als je boodschappen doet? Je gelooft het misschien niet, maar dit is werkelijkheid! Zo kan je bij de Albert Heijn altijd tot wel 1,75% cashback krijgen en bij de Jumbo zelfs tot 7 euro per bestelling. Daarnaast krijg je bij de plus bijvoorbeeld als nieuwe klant 7,25 cashback en bij elke andere bestelling 1 euro per keer. Dat is toch makkelijk verdient? Als je elke week boodschappen besteld heb je jaarlijks minimaal 52 euro bespaart.

Bestel andere producten online

Soms is het voordeliger om producten niet bij een supermarkt te halen of bestellen maar bij een ander bedrijf. Zo kun je tandpasta en zelfverzorgingsproducten vaak voordeliger bij een drogisterij halen als de Kruidvat of Trekpleister. Daarnaast zijn er vaak aanbiedingen met wasmiddel of wc-papier op websites zoals Bol.com of Amazon. Hier kun je flink op besparen ten opzichte van de supermarkt.

Stel alerts in voor bepaalde producten

Dit is een hele handige tip! Je kunt bij aanbiedingswebsites zoals pepper.com of supermarktscanner een prijsalert instellen voor je boodschappen. Hierdoor krijg je automatisch een e-mail of pushbericht wanneer een artikel in de aanbieding is. Hiermee bespaar je jaarlijks tientallen euro’s.