How To: Goedkoop met de trein reizen

Er zijn een paar trucjes om goedkoop met de trein te reizen. Zo is het afhankelijk of je in- of buiten de spits reist en is de afstand een belangrijke factor om te bepalen hoe je het goedkoopste met de trein kan reizen.

Goedkoop reizen buiten de spits

Als je vaak buiten de spits reist heb je een aantal opties om goedkoop met de trein te reizen. De opties hangen vooral af van de duur van je reis. Een dagretour is bijvoorbeeld niet handig als je maar 15 minuten met de trein hoeft te reizen.

OV-Chipkaart: Je kan tegenwoordig nog steeds een treinkaartje kopen op het station. Als je dat doet betaal je echter 1 euro meer dan dat je je reis maakt met een ov-chipkaart. Koop dus geen fysiek treinkaartje maar koop een ov-chipkaart.

Dagretour: Maak je een lange treinreis? Koop dan een dagretour of een dagkaart. Als je bijvoorbeeld vanaf Utrecht Centraal naar Maastricht gaat, betaal je buiten de spits €50,80 voor een retourtje. Je kan een dagkaart vaak in de aanbieding kopen voor maar €17. Dat is ruim €33,80 goedkoper!

Altijd 40% korting buiten de spits: Als je buiten de spits rijdt bij de NS krijg je bij de meeste abonnementen 40% korting op je ritprijs. Als student krijg je na het afronden van je studie 1 jaar lang een gratis daluren abonnement. Hiermee reis je van 09:00 tot 16:00 en van 18:30 tot 06:30 met 40% korting. Ga je een treinreis maken en je hebt een ov-chipkaart met zo’n voordeel? Begin je reis dan iets eerder of later zodat je gebruik kan maken van de 40% korting.

Goedkoop reizen in de spits

Reis je regelmatig in de spits? Dat is jammer! De goedkoopste opties zijn namelijk niet vaak geldig in de spits. We bespreken hieronder de goedkoopste opties om alsnog in de spits te kunnen reizen.

OV-Chipkaart: Ook hier geldt: koop geen kaartje maar koop een OV-chipkaart. Als je dat doet betaal je echter 1 euro meer dan dat je je reis maakt met een ov-chipkaart. 

Bestel een traject-vrij abonnement: Hiermee bespaar je tot wel tientallen euro’s per maand. Je sluit een soort contract af dat je onbeperkt mag reizen op een bepaald traject. Hierdoor kan je

Tip: Koop een NS-businesskaart: Ben je ZZP-er of heb je goed contact met je werkgever? Vraag dan een NS-Businesskaart aan. Je kan bij een NS-businesskaart namelijk ook traject-vrij abonnementen nemen, deze zijn echter altijd maandelijks opzegbaar. Hierdoor heb je een trajectvrij abonnement met NS businesskaart altijd voordeliger dan een normaal traject-vrij abonnement voor consumenten. Zo heb je een maandelijks opzegbaar abonnement voor de prijs van een jaar abonnement.

Let’s save some money!

Wil  je op de hoogte blijven van alle bespaartips? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

  sidebar-bottom

  Goedkope weekendtickets

  Eenmalig: Koop een weekend retour bij een van de websites van onze partners. Je kan ze vaak voor 18,50 in de aanbieding kopen. Je bespaart hier vele euro’s mee ten opzichte van een normaal kaartje.

  Elk weekend: NS Flex is voor jou de beste optie! Je kan voor 31 euro per maand onbeperkt reizen in het weekend bij de NS. Dit is geldig van vrijdagavond 18:30 tot maandag ochtend 04:00. Op feestdagen is het zelfs de hele dag geldig. Je kan een NS Flex abonnement opzeggen na 1 maand.

  Hoef je enkel een kleine afstand te reizen? Neem dan NS Flex weekend voordeel. Dan betaal je slechts 2 euro per maand en dan krijg je 40% korting op al je treinreizen in het weekend. Je kan ook 5 euro per maand betalen en dan kan krijg je altijd 40% korting buiten de spits, kies dan het dal voordeel abonnement.

  Goedkope dagretour

  In de spits: Een standaard dagkaart kost bij de NS momenteel 54 euro. Je kan dan een hele dag onbeperkt met de trein reizen. Het voordeel is hier wel dat je ook in de spits mag reizen.

  Buiten de spits: Het is een stuk goedkoper om je reis buiten de spits te maken. Je bespaart hier gemakkelijk 60% mee. Een dagretour kan je namelijk vaak kopen voor maar 17 euro, soms zelfs voor 15 euro! Je hebt precies dezelfde voorwaarden als bij de andere tickets, enkel mag je niet tijdens de spitstijden beginnen met je treinreis. Je kan dus wel een vroege trein nemen en dan gedurende je reis in de spits zitten.

  Waar kan ik deze goedkope kaartjes vinden?

  Dat kan meestal op meerdere plekken tegelijk. We hebben hieronder een paar bedrijven neergezet die betrouwbaar zijn en waar je deze kaartjes het vaakste in de aanbieding kan kopen:

  1. Actie van de dag
  2. Vakantie Veilingen
  3. Kruidvat
  4. Albert-Heijn

  Goedkope enkele reis

  Ga je ergens heen en wil je daar blijven? Dan is een enkele reis daluren iets voor jou. Dit is eigenlijk een soort dagkaart, maar dan voor een enkele reis. Hier mag je ook niet in de spits mee reizen, dus daarmee moet je wel even rekening houden. Je kan deze kaartjes kopen vanaf €11,50. Je vindt de goedkoopste kaartjes voor een enkele reis meestal bij deze websites:

  1. Actie van de dag
  2. Vakantie Veilingen

  Deel dit artikel:

  De Spaarmakkelijk nieuwsbrief

  Wil jij als eerste nieuwe shoppingtips & kortingscodes ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!