De 10 beste tips voor verkoeling in huis

De beste tips tegen de hitte voor in je huis. Hiermee zorg je gegarandeerd voor verkoeling in je huis in de zomer!

 1. Ramen open in de avond en nacht
  Als de zon ondergaat, daalt de temperatuur altijd snel. In Nederland zijn slechts enkele nachten waar de temperatuur in de nacht bijna even warm is als overdag. Daarom is het belangrijk om in de avond alle ramen open te zetten als je geen airco in huis hebt. Probeer ervoor te zorgen dat je hele huis kan luchten, dus zet vooral ook je deuren even open. Let natuurlijk wel op of er geen indringers binnenkomen!
 2. Houdt ramen overdag gesloten
  Dit is een hele belangrijke tip! Probeer alle ramen en deuren overdag gesloten te houden. Als je in de nacht alles open hebt gezet, is het van belang om de koude lucht in je huis te houden tot de volgende avond. Je zult merken dat het makkelijk enkele graden verschil veroorzaakt, afhankelijk van de mate van isolatie in je woning.
 3. Neem begroeiing in de tuin
  Dit is de meest milieubewuste en misschien wel de goedkoopste oplossing om de temperatuur in je woning te verlagen tijdens de hitte. Plaats wat leuke bomen of andere begroeiing in je tuin. Neem bij voorkeur begroeiing die het hele jaar aanwezig blijft. Een andere leuke optie is om een druif om je ramen te laten groeien. De bladeren zorgen ervoor dat het zonlicht niet meer zo heel veel door je ramen schijnt op het warmste van de dag.
 4. Gordijnen
  Ja, met verduisterende gordijnen of rolgordijnen kan je een groot deel van de warmte buiten houden. Het is hierbij belangrijk dat je de gordijnen met de juiste maat hebt hangen, zodat de warmte niet kan ontsnappen aan de zijkanten. Neem bij voorkeur geen zwarte gordijnen omdat die de warmte juist aantrekken. Ga voor wit of grijs!
 5. Zonwerend folie
  Dit is een ideale oplossing als je op een duurzame manier verkoeling wil in je huis of kamer. Je kan het zonwerend folie gemakkelijk op je raam bevestigen en het zal tot 45% van de hitte tegenhouden. Je hebt folie wat bijna doorzichtig is maar ook folie wat donker is of juist reflecterend voor meer privacy. Je kan het ook gemakkelijk weer van de ramen afhalen.
 6. Ventilator
  Is de hitte echt niet meer te doen? Je kan dan een ventilator in huis nemen. Deze verkoelen je huis niet, maar de frisse wind zorgt ervoor dat de temperatuur ongeveer 5 graden kouder aanvoelt. Koop je ventilator bij de Action of bestel er voor de hitte eentje op bol.com. Je kan hier een ventilator bestellen vanaf 19.95! Tip: je kan een bak met ijs voor je ventilator zetten, hierdoor krijg je een nog koele wind.
 7. Airco
  Dit is de minst duurzame optie om je huis te verkoelen in de zomer, maar deze werken wel het beste! Je kan kiezen om een mobiele of vaste airco in je huis te plaatsen. Hier dien je dan natuurlijk wel voor de hitte aan te denken, in de zomer zijn de prijzen doorgaans een stuk hoger. We hebben een artikel geschreven over de beste mobiele airco’s van dit jaar. Lees het hele artikel hier.
 8. Isolatie
  Zorg ervoor dat je woning goed geïsoleerd is. Het scheelt namelijk enorm en in de winter heb je daarnaast minder hoge verwarmingskosten. Dit is natuurlijk enkel het geval als je een eigen woning hebt.
 9. Neem HR++ of Triple glas
  Dit is speciaal glas wat een extra coating met een soort gasvulling bevat. Hierdoor isoleert dit glas tot 5 keer meer dan enkel klas en bijna 3 keer zoveel als dubbelzijdig glas. Hierdoor blijft de warmte buiten en in de winter juist binnen.
 10. Zonnescherm
  Mocht de beschikking hebben over een tuin of de mogelijkheid hebben om een zonnescherm op te hangen, is dit een zeer aangename optie. Je houdt met een zonnescherm namelijk een hoop zonlicht tegen waarmee de je opwarming van je kamer voorkomt.

De Spaarmakkelijk nieuwsbrief

Wil jij als eerste nieuwe shoppingtips & kortingscodes ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!