Wat zijn Fermacell platen en hoe gebruik je ze?

Fermacell is een succesvolle nieuwkomer in de wereld van isolatie. Deze platen bieden namelijk een aantal voordelen ten opzichte van andere isolatiematerialen en winnen daarom snel aan populariteit. Zo zijn Fermacell platen brandveilig en zeer geschikt als geluidsisolatie. Meer weten over Fermacell? Hieronder lees je alles over de voordelen, mogelijkheden en het verwerken van deze platen!
De voor- en nadelen van Fermacell
Fermacell platen worden gemaakt van een mengsel van gips, papiervezels en water, dat daarna wordt samengeperst. Op die manier ontstaan er platen met een aantal belangrijke voordelen. Zo zijn Fermacell platen tot wel zestig minuten brandwerend, vochtbestendig én geluidswerend. Deze platen zijn dan ook een fijne ondervloer voor jouw woning: ze zijn zelfs geschikt voor vloerverwarming. Tot slot zijn Fermacell platen licht van gewicht en dus fijn om mee te werken.
Een nadeel van deze platen is dat ze een relatief lage isolatiewaarde hebben. Dat betekent dat Fermacell de warmte minder goed vasthoudt dan bijvoorbeeld PIR-isolatie. Dat is geen probleem als je de rest van je woning al goed hebt geïsoleerd, maar anders dien je Fermacell te combineren met een ander isolatiemateriaal. Kies dan bijvoorbeeld voor PIR + Fermacell, waarbij de Fermacell platen zijn verlijmd met PIR-spouwplaten.
Vloer- of muurisolatie
Je kunt Fermacell platen in verschillende lagen van jouw woning toepassen, maar we zien deze platen voornamelijk terug als vloerisolatie. Deze platen bieden namelijk uitstekende geluidsisolatie, wat betekent dat je met Fermacell als ondervloer weinig last hebt van bijvoorbeeld voetstappen of stoelen die worden aangeschoven. Dankzij deze geluiddempende werking zijn Fermacell platen ook heel geschikt voor muurisolatie, waar ze ervoor zorgen dat geluid zich niet via de muren verplaatst.
Verwerken van Fermacell
Het verwerken van Fermacell platen is relatief eenvoudig, mits je de juiste producten gebruikt. Je zorgt er eerst voor dat de ondergrond goed egaal is en vervolgens plaats je stroken van minerale wol tegen de randen van je muren. Daarna leg je de platen in slepend verband en lijm je deze aan elkaar met speciale Fermacell montagelijm. Tot slot schroef je de platen vast met Fermacell snelbouwschroeven en dan is de klus al geklaard!

Schrijf je in:
Wil je geld besparen en handige tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief